OSO-05 – Podtemat nr 2/2011

Symbol tematu: OSO-02 Podtemat nr 2
Tytuł: Badanie możliwości zwalczania chorób jęczmienia browarnego przy zastosowaniu fungicydów i ich wpływu na przydatność słodowniczą ziarna
Autor: mgr Barbara Krzyzińska

Streszczenie wykonania tematu – rok 2011

Celem badań była ocena wpływu zwalczania chorób jęczmienia browarnego przy zastosowaniu zapraw nasiennych i zabiegu opryskiwania fungicydami na plonowanie jęczmienia, jakość ziarna i wartość słodowniczą jęczmienia jarego.

W latach 2008-2011 prowadzono dwuczynnikowe doświadczenia polowe. Doświadczenia prowadzono na trzech odmianach browarnych jęczmienia jarego: Ryton, Scarlett i Blask. Do ochrony roślin jęczmienia zastosowano trzy zaprawy nasienne zawierające triadimenol + imazalil + fuberidazol, cyprokonazol + fludioksonil, tritikonazol + prochloraz oraz do zabiegu opryskiwania fungicyd zawierający propikonazol+fenpropidynę. Analizowano porażenie liści, zachowaną powierzchnię zieloną liści oraz plon, jego parametry oraz cechy pozwalające na oznaczenie wskaźnika Q wg Molina-Cano przydatności browarnej badanych odmian jęczmienia jarego.
Zabiegi ochronne z użyciem fungicydów istotnie ograniczyły porażenie liści jęczmienia jarego przez sprawców chorób grzybowych. Wyniki badań wskazują, że samodzielnie zastosowane zaprawy nasienne istotnie chroniły liście jęczmienia jarego przed patogenami grzybowymi przez cały sezon wegetacyjny. Ograniczenie porażenia roślin jęczmienia jarego przez grzyby patogeniczne poprzez zastosowanie tylko zabiegu zaprawiania lub zabiegu zaprawiania i opryskiwania istotnie zwiększa plonowanie jęczmienia browarnego. Najefektywniejszą była kombinacja, w której materiał siewny zaprawiano zaprawą zawierającą triadimenol + imazalil + fuberidazol, a rośliny jęczmienia jarego były opryskiwane w trakcie wegetacji fungicydem zawierającym propikonazol + fenpropidynę. Jedynie zastosowanie zaprawy nasiennej zawierającej triadimenol + imazalil + fuberidazol istotnie i korzystnie modyfikowało wskaźnik jakości słodu według Molina-Cano. Odmiana Blask różniła się istotnie średnim procentem porażenia roślin a także wielkością plonu i masy tysiąca ziaren od innych badanych odmian. Ziarno badanej odmiany Blask wykazało się uzyskaniem najlepszego wskaźnik jakości słodów według Molina-Cano.