Publikacja dotycząca wskaźników ryzyka pestycydowego

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE z dnia 21.10.2009r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów, w artykule 15 odnosi się do wskaźników ryzyka. Zgodnie z zapisem z ust. 1 tego artykułu państwa członkowskie mogą oprócz wskaźników zharmonizowanych stosować istniejące wskaźniki krajowe. Ponieważ do tej pory nie udało się ustalić zestawu zharmonizowanych wskaźników na poziomie UE w Polsce, zgodnie z Krajowym Planem Działania na rzecz ograniczenia ryzyka związanego ze stosowaniem środków ochrony roślin prowadzi się prace nad własnymi wskaźnikami. Prace są prowadzone w ramach Programu Wieloletniego IOR-PIB na lata 2011–2015 w Zadaniu 1.10 „Analiza danych uzyskanych podczas monitorowania sprzedaży i zużycia środków ochrony roślin oraz opracowanie wskaźników ryzyka związanego ze stosowaniem tych środków”.
Prace rozpoczęto od tzw. monitoringowych wskaźników ryzyka. Pierwszą grupą są wskaźniki ponadnormatywnych pozostałości pestycydów. Zdecydowano na opublikowanie propozycji tego wskaźnika, gdyż jego wprowadzenie wymaga opinii zainteresowanych instytucji i organizacji. Są to propozycje oparte o analizę kilkuletnich wyników badań pozostałości prowadzonych w ramach kontroli stosowania środków ochrony dokonywanej przez PIORiN. Poniższa publikacja ma charakter oryginalnej pracy badawczo wdrożeniowej, a jej forma odpowiada dalszym planom pracy nad wdrożeniem wskaźników ryzyka w Polsce.

Wskaźniki ryzyka ponadnormatywnych pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Risk indicators for excess pesticide residues in food of plant or animal origin