Analityka środków ochrony roślin jest specjalizacją zespołu IOR-PIB Oddział Sośnicowice.
Opracowanie metod, adaptacje istniejących i ekspertyzy z tego zakresu są oferowane zarówno użytkownikom, dystrybutorom jak i producentom środków ochrony roślin.
Laboratorium Badania Jakości Środków Ochrony Roślin posiada Certyfikat Zgodności z Zasadami Dobrej Praktyki Laboratoryjnej (DPL) Nr rejestracyjny 15/2012/DPL wydany przez Biuro do Spraw Substancji i Preparatów Chemicznych (od 09.10.2008r.)
Szczegółowa oferta:
- Badanie własności fizykochemicznych środków ochrony roślin.
- Badanie jakości koncentratów technicznych służących do produkcji środków ochrony roślin.
- Analiza ilościowa i identyfikacje substancji czynnych i zanieczyszczeń środków ochrony roślin (form użytkowych).
- Badania jakości chemikaliów metodą NIR (Spektrometria w bliskiej podczerwieni).
- Badanie dynamiki zanikania środków ochrony roślin w produktach rolnych – do celów rejestracji.
- Opracowywanie i adaptacja metod analitycznych.
- Badanie fizykochemicznej zgodności składników w przypadku łącznego stosowania agrochemikaliów.
- Oznaczanie zawartości wody metodami Deana Starka oraz Karla Fishera
Szablon protokołu pobrania próbki środka ochrony roślin do analizy
Szablon potwierdzenia dostarczenia próby będącej przedmiotem handlu równoległego
Laboratorium Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin posiada Certyfikat Akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji nr AB 1358 od dnia 12.09.2012r. Zakres akredytacji wydanie nr 10 z dnia 10.07.2020r. – zakres akredytacji.
Szczegółowa oferta:
- Badania pozostałości środków ochrony roślin w materiale roślinnym, paszach, glebie, wodzie i środkach spożywczych.
- Oznaczanie pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach przeznaczonych na eksport.
- Badania pozostałości środków ochrony roślin w produktach spożywczych (specjalizacja w pożywkach i napojach dla dzieci).
Zlecenie badań
Zakres analizowanych substancji czynnych w obszarze regulowanym prawnie
Ankieta badająca zadowolenie Klienta
Oferta badań
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji:
Lista nr 1
Lista nr 2
Lista nr 3
Lista nr 4
Lista nr 5